Cati dintre voi stiu ca pe teritoriul Romaniei se gasesc toate speciile europene de albastrei ai furnicilor?
In zona Clujului, mai precis pe raza Borsa-Dabaca, au fost gasite o concentratie mare de specii de fluturi.
Aceste specii de fluturii albastri traiesc si se dezvolta pe pajistile traditionale din Europa care adapostesc o biodiversitate faunistica si floristica ridicata. Care in ultimele decenii au fost transformate fie in terenuri cu destinatie imobiliara, fie au fost parasite sau din potriva a fost intesificate, folosind o cantitate mai ridicata de pesticide si fetilizatori. Probabil ca in Romania unde situatia economica nu este una stralucita si agricultura este la pamant, a permis pastrarea pajistilor cat mai naturale sau in termeni mai moderni eco.
Schimbarile din sistemul agricol, abandonarea pajistilor, supraxeploatarea, fragmentarea si izolarea acestora, are un efect dramatic asupra fluturilor Maculinea, iar conservarea acestora devenind o adevarta provocare pentru specialisti.
Speciile Maculinea isi depun ouale doar pe anumite plante gazde cum ar fi: sorbestrea, sovarv, gentiana, cimbrisor. Nu va ganditi ca este chiar asa simplu pentru acesti fluturi. Ei urmeaza un adevart ritual de adoptie.
Dupa ce femelele depun ouale pe planta gazda, acestea devenind omizi, dupa care "pleaca din gazda", coborand pe sol, acest proces de parasire a gazdei poate dura cateva zile sau saptamani. O parte din ele urmand sa se transforeme in pupe, care mai tarziu vor devenii fluturi. Cele care nu se transforma in pupe urmand sa fie adoptate de furnicile rosii din genul Myrmica, care sunt vrajite de omizi. Omizele au un As sub maneca, au un miros care emanat prin pori are un rol de atenuare a agresivitaii furnicilor. Acestea uramand sa se apropie de omizi si sa le studieze, pe spatele omizilor se gaseste o granda care in urama palparii de catre furnici secreta un lichid dulce, furnica este inebunita dupa acesta licoare magica emanata de omida.
Furnicile care ar face orice pentru acesta esenta, adopta omizile transportandule in furnicar unde sunt hranite de catre furnici pentru a emana acea licoare dulce.
Furnicile, larvele acestora si omizile hiberneaza din noiembrie pana in aprilie, dupa care isi incetinesc cresterea si pierd din rezerva de grasime acumulata in toamna. Primavara furnicile si omizile ies din hibernare si incept sa se hranesca, crescand foarte mult in luna mai, dupa care impupeaza. Acesta are loc in camere de sus a vilei facute de catre furnici, sau furnicarului numit solarium. Din pupe fluturii emerg inepand cu luna iunie reluand iar ciclul.
Acesta ar fi poveste aluturilor albastri ce se intalnesc pe pajistile nostre din tara, pentru supravieturirea aceste specii de fluturi care se gasesc intr-un numar mare in zona Borsa-Dabaca, se lupta atat specialisti care fac parte din organizatia Mozaic (http://www.mozaic-romania.org/) , cat si oameni simpli care fac parte din comunele respective.
Asociatia Mozaic este o asociatie N[ong]uvernamentala care a luat nastre in acte in 2011, scopul lor fiind de a contribui pe cat posibil la dezvoltarea durabila a zonelor rurale din Romania nostra si la conservarea naturi si a resurselor. O data de la infiintarea lor si-au inceput activitatea in partea de est a dealurilor din Cluj, fanetele acestor meleaguri sunt detinatoare de record mondial in ceea ce priveste diversitatea plantelor vasculare inventariate la scara mica, tot o data aceste fanete adaposteste cele 5 specii de albastrei ai furnicilor.
Surse: Fisa informativa; Fluturii Maculinea, www.mozaic-romania.org
joi, 6 decembrie 2012
marți, 4 decembrie 2012
Romania si bogatiile ei
Undeva in Romania se intalnesc adevarate monumete ale naturii pe care oamneii le considera benefice si odata ajunsi la ele se roaga ori isi pun divesre dorinte, in speranta ca se vor indeplini. Fiind fenomene rare intalnine in atat in Europa cat si in lume, vizitatori privesc aceste daruri sau minuni ale natirii.
Mai exact in sud-estul Romaniei in comuna Lopatari, care este situata in judetul Buzau, apar aceste daruri ale naturi, adica "Focurile Vii"...da, ati citit bine, focurile vii, acest fenomen extrem de rar in lume si tot odata si spectaculos se produce foarte simplu, explicatia la fiind aceea ca in unele regiuni exista emanatii de gaze naturale, care, in urma frecarii cu solul se aprind provocand flacari. Acest fenomen mai poate fi intalnit si in Turcia, Australia Asia si SUA.
La noi in tara aceste focuri, au o flacara de pana la 20 cm si este considerata printre principalele atractii turistice ale Romaniei. Aceste focuri vii sunt flacari de culoare albastra care ard in locurile unde solul este crapat si sunt mentinute vii datorita gazelor naturale care ies la suprafata solului.
Tot in zona Buzaului, turistii mai pot admira un alt fenomen rar intalnit, acela fiind vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici.
ste o zona marcanta, care socheaza prin aspectul sau ciudat, o regiune lipsita de vegetatie, in care se poate inatalni o singura planta albicioasa, numita gardurarita.In aceasta zona se afla si doua statiuni balneoclimaterice, statiunea Sarata Monteoru si statiunea Siriu Bai. Ambele au efecte benefice asupra sanatatii, fiind recomandate pentru tratarea diverselor afectiuni.
marți, 27 noiembrie 2012
Romania si povestile sale
Totul a inceput stand in fata calculatorului “pescuind”
pe net, fel de fel de informatii, brusc si dintr-o data imi trece prin cap “
turnul Teleki”…hmmm, cum ar fi sa caut
ceva informatie? Zis si facut. Ca doar des ajung prin zona luni, adica prin
Luna de Jos, comuna Dabaca, judetul Cluj.
Incep cautarile pe net. Scriu simplu pe Google “turnul
Teleki”, imi apar apar o tona de site-uri, de aici aflu ca acesta piesa
istorica a fost construita in perioda Barocului, mai precis intre anii
1650-1700, de catre familia nobiliara Teleki si fiind terminat de catre Pal
Teleki, care a fost filantrop și susținător al lui Francisc Rakoczi II. Drept “rasplata” pentru sustinera lui
Rakoczi, armata imperial distruge cladire. Dupa distrugerea ordonata de
imparatul Austriei, au supravietuit doar turnul sudic si partial parcul. Piatra
rezultată din demolare a fost folosită în secolul următor, la construirea unui
zid lung de circa 700 m, gros de un metru și înalt de 4 m, și a unui nou
pavilion neoclasic cu parter, etaj și șarpantă, dispus într-un mic parc. Odată
cu venirea guvernării comuniste, această clădirea a fost transformată în sediu
de CAP, ca altfel nu se putea, trebuia si ei sa se “infiga” cumva . După 1980 o
porțiune de 500 m de zid a fost demolat și piatra valorificată. Actualmente
clădirea neoclasică este sediul unui centru de asistență socială și protecție
pentru copii. Se mai păstrează circa 200
m din zid in jurul Spitalului din localitate. Parcul castelului cuprinde arbori
cu vârsta de peste 500 ani (stejari, fagi, castani).
Fiind la capitolu insvestigare pe net, ma opresc pentru o
clipa si tastez in campul de cautare de la Google Luna de Jos, ca doar sa stim
si despre sat, nu numai despre turnul cel victorios.
Aici aflu ca Luna apare in acte inca din seculul al XIV-lea,
satul apare in mai multe denumiri , printre care ar fi Lona (1315), Kendi-Lona
(1733), Lona (1967), acestea fiind doar o parte din denumiri.
Tot aici, pe magnificul Google aflu ca acesta zona ar fi locuita din cele mai
vechi timpuri, chiar din perioada preistorica…raman pentru cateva secunde
blocat si ma gandesca ca in satul meu, au locuit oameni preistorici, woow, imi
circula prin cap o grama de imagini si imaginatia o ia razna, adica omeni care
umblau cu o maciuca pe umar si cautau hrana, se intalneau cu animalul si nu
stiu care dintre ei o fi animalul…gata am nevoie de o vodka rece. Acum ma simt
mult mai bine. Printre randurile scrise imi sare in ochi ca satul a fost format
de colonistii sasi, dupa mare invazie mongola, care i-au dat denumirea de
“Lone”, denumire germana ce inseamna “cadou”. Sarcina principală a acestei comunitatii
era întretinerea unui punct de semnalizare pe dealul "În vie" în caz
de atac al tătarilor. În Evul Mediu, după bătălia de la Mohács, prin refugierea
din zona Debretin a unei mari comunităti de maghiari, satul devine sat maghiar,
în posesia succesivă a familiilor nobiliare maghiare Thoroczkay, Kenditi
Teleki…hmmm Teleki asta, un refugiat care a reusit sa construiasca un “palat”
in Luna, Luna de Jos, nu v-a ganditi la altceva. În anul 1596 principele Sigismund Batory îi
dăruiește lui Mihai Viteazul moșia Lona. În perioada 1880-1910
Lona a fost capitala județului Szolnok-Doboka. Deci da…satul
asta a fost important in vremea lui si are o incarcare istorica mare, sau poate
nu o fi vorba in cele mentionate mai sus despre satul care il cunosc eu si in
care am copilarit.Acestea fiind mentionate, o sa ma indrept spre sat si o sa incerc sa descopar adevarata identitate a lui si a turnului sau. Nu ne putem lua tot timpul dupa informatiile descoperite pe internet, pot fi inselatoare.
To be continued...
miercuri, 21 noiembrie 2012
Logan II
Prima data Loganul s-a lansat in 2004, prin 2008 a urmat un mic facelift, iar acuma aprope de finalul anului 2012 a aparut si noul Logan. Este o masina pe placul romanilor, deci este berlina si are un portbagaj de 510 litri.
Noul Logan arata mult mai bine decat predecesorul sau, asta este clar si incontestabil. Partea frontală, cu noi desene pentru faruri şi grilă, a căpătat un look expresiv, mai masculin, mai agresiv. Chiar si la interior lucrurile stau mult mai bine, planşă de bord ale cărei cadrane au conturul cromat. Acum in noul Logan poti citi chiar, temperatura exterioara. Daca vrei sa te "joci" cu geamurile electirce, tot v-a trebui sa iti folosesti mana drepta, asta in cazul soferului, pentru ca inca nu le-a venit randul butoanelor pe panourile usilor....ma rog, cei da la Dacia au spus ca pentru acest segment din care face parte Logan-ul nu sunt necesare aceste schimbări care ar mări preţul maşinii.
Loganul are un motor vedeta. Propulsorul de 0.9 litri turbo este o surpriză plăcută. TCe-ul de 90 CP oferă o putere şi un cuplu foarte bune.
Acum ne putem mandri ca avem si un sistem de navigare multimedia "Media Nav", dar care totusi a fost inaugurat si de Lodgy, ar acuma fiind si pe Logan. Display de 7 inch, touchscreen, arata OK.
marți, 20 noiembrie 2012
NFS revine in forta
Dupa un foarte mare succes clasicul Hot Pursuit, cei de la Criterion revin în 2012 cu o nouă viziune asupra unui alt titlu foarte îndrăgit al seriei: NFS Most Wanted. Baieti de la Go4Games au un review complet pentru toţi pasionaţii de jocuri de maşini.
Criterion nu se multumeşte să urmeze formulele vechilor titluri NFS, încercând mereu să inoveze şi să adauge propriile ingrediente în reţeta Need for Speed. Bineînţeles, nici noul Most Wanted nu face excepţie de la această regulă. Spre deosebire însă de Hot Pursuit, unde modificările aduse de versiunea 2010 s-au potrivit de minune, reiterarea lui Most Wanted vine cu unele decizii de design ce nu vor fi pe placul tuturor.
Deşi avem parte din nou de un mediu deschis de joc , actualul NFS Most Wanted nu mai are în spate vreun fir epic spectaculos, precum era cazul în mai vechiul Most Wanted din 2005. De fapt, noul joc al celor de la Criterion abandonează total conceptul de poveste, oferindu-i jucătorului un singur obiectiv concret: depăşirea celor 10 piloţi de pe lista Most Wanted şi atingerea vârfului acestui clasament.
De acesta data totul are la baza conceptul Speed Points. Fiecare victorie, fiecare drift, fiecare urmărire cu poliţia îţi poate aduce un anumit număr de astfel de puncte. În momentele în care depăşeşti anumite borne, ai posibilitatea de a provoca şoferii de pe lista Most Wanted. Astfel, pentru a atinge cotele de puncte necesare accederii în lista Most Wanted, eşti nevoit să conduci o bună parte a maşinilor din Fairhaven City, care din fericire sunt numeroase si pornesc de la o varietate destul de mare precum Ford Focus sau Mitsubishi Lancer Evolution X şi ajungând până la bijuterii super sport precum Bugatti Veyron, Pagani Huayra sau Koenigsegg Agera R. De asemenea, producătorii au adăugat de această dată şi vehicule de teren, cum ar fi Hummer H1 Alpha sau Ford F-150 SVT Raptor. Din păcate, unul dintre elementele definitorii ale vechiului Most Wanted - personalizarea maşinilor - a dispărut aproape în totalitate.
Noul Need for Speed Most Wanted nu este perfect: fanaticii versiunii din 2005 vor plânge după poveste şi posibilitatea de a personaliza aspectul bolizilor, iar mediul de joc deschis şi noul sistem de progresie nu vor fi pe placul tuturor. Totuşi, în ciuda acestor inconveniente, studioul Criterion Games a realizat din nou un arcade racer de calitate.
Criterion nu se multumeşte să urmeze formulele vechilor titluri NFS, încercând mereu să inoveze şi să adauge propriile ingrediente în reţeta Need for Speed. Bineînţeles, nici noul Most Wanted nu face excepţie de la această regulă. Spre deosebire însă de Hot Pursuit, unde modificările aduse de versiunea 2010 s-au potrivit de minune, reiterarea lui Most Wanted vine cu unele decizii de design ce nu vor fi pe placul tuturor.
Deşi avem parte din nou de un mediu deschis de joc , actualul NFS Most Wanted nu mai are în spate vreun fir epic spectaculos, precum era cazul în mai vechiul Most Wanted din 2005. De fapt, noul joc al celor de la Criterion abandonează total conceptul de poveste, oferindu-i jucătorului un singur obiectiv concret: depăşirea celor 10 piloţi de pe lista Most Wanted şi atingerea vârfului acestui clasament.
De acesta data totul are la baza conceptul Speed Points. Fiecare victorie, fiecare drift, fiecare urmărire cu poliţia îţi poate aduce un anumit număr de astfel de puncte. În momentele în care depăşeşti anumite borne, ai posibilitatea de a provoca şoferii de pe lista Most Wanted. Astfel, pentru a atinge cotele de puncte necesare accederii în lista Most Wanted, eşti nevoit să conduci o bună parte a maşinilor din Fairhaven City, care din fericire sunt numeroase si pornesc de la o varietate destul de mare precum Ford Focus sau Mitsubishi Lancer Evolution X şi ajungând până la bijuterii super sport precum Bugatti Veyron, Pagani Huayra sau Koenigsegg Agera R. De asemenea, producătorii au adăugat de această dată şi vehicule de teren, cum ar fi Hummer H1 Alpha sau Ford F-150 SVT Raptor. Din păcate, unul dintre elementele definitorii ale vechiului Most Wanted - personalizarea maşinilor - a dispărut aproape în totalitate.
Noul Need for Speed Most Wanted nu este perfect: fanaticii versiunii din 2005 vor plânge după poveste şi posibilitatea de a personaliza aspectul bolizilor, iar mediul de joc deschis şi noul sistem de progresie nu vor fi pe placul tuturor. Totuşi, în ciuda acestor inconveniente, studioul Criterion Games a realizat din nou un arcade racer de calitate.
Posibil o parcare perfecta
Cu toti am vazut masini de raliu, unii dintre noi poate chiar am si participat, dar se stie ca pilotii de raliu "zboara" cu masinile pe drum...hmmm
Juho Hanninen este cel mai de succes pilot din IRC, in cea de-a patra speciala IRC din Sanremo, finlandezul a subestimat un viraj de stanga si a făcut o acrobatie perfecta in care a reusit sa rupa cu masina sa ( Skoda Fabia ) un gard de protectie, s-a rasucit in aer si a aterizat perfect pe un garaj.
Juho Hanninen este cel mai de succes pilot din IRC, in cea de-a patra speciala IRC din Sanremo, finlandezul a subestimat un viraj de stanga si a făcut o acrobatie perfecta in care a reusit sa rupa cu masina sa ( Skoda Fabia ) un gard de protectie, s-a rasucit in aer si a aterizat perfect pe un garaj.
luni, 19 noiembrie 2012
Din perioada colonizării germane a Clujului aici începe să se formeze un grup de țărani liberi care deserveau abația. Pe lângă aceștia se vor aduna aici și mulți români, care nu aveau drept de a se așeza în cetatea Clujului.
La CIuj-Mănăștur exista o mănăstire zidită de „quondam Paulus a Macedonia", negustor în Cluj, împreună cu ginerele său, „Georgius Literátus Christophor", de asemenea negustor în Cluj. Vlădica Teofil le dă din soborul ținut în Alba-Iulia la 17 Iunie 1696 lor, și urmașilor lor, dreptul de patronat asupra mănăstirii.
În anul 1895 satul devine parte componentă a orașului Cluj. Conform datelor ultimului recensământ separat pentru Mănăștur, din anul 1890, din totalul de 3.099 de locuitori, 1.569 s-au declarat maghiari, 1.489 români, 16 germani, 5 slovaci ș.a. La începutul secolului al XX-lea satul era unul mixt, româno-maghiar.
La Mănăștur existau în perioada interbelică două parohii, una greco-catolică, deservită de călugării din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, care avea drept lăcaș de cult (închiriat pe 30 de ani) Biserica Calvaria, și una romano-catolică, cu sediul pe str. Mănăștur la nr. 4, deservită de iezuiți.
În timpul administrației maghiare din anii 1940-1944 Mănășturul s-a aflat la o distanță de 1km de frontiera cu Regatul Român, situată pe Dealul Feleacului, între Mănăștur și Feleac. Ca buni cunoscători ai locului, unii dintre mănăștureni s-au ocupat în perioada respectivă cu acțiuni de contrabandă și de trafic de persoane, în urma cărora au fost salvate viețile unor evrei.
În 1946 satul a sprijinit, alături de satele Someșeni și Florești greva studenților din Cluj și a fost unul dintre principalele puncte de rezistență împotriva instalării comunismului (democrației populare) în zonă. În perioada instalării comunismului satul era cunoscut pentru faptul că la intrare (aproximativ în zona din fața fabricii de bere) sătenii au menținut o pancartă pe care scria cu litere mari: „PÂNĂ AICI DEMOCRAȚIA, DE AICI MĂNĂȘTUR!”.
"Mănășturul însemna grădini de vară, restaurante tot la a doua casă, trandafiri. Acolo mi-am trăit studenția mea, era o viață interesantă, iar mănășturenii erau petrecăreți, dădeau tonul. Totul a dispărut, nu mai e nimic", spune istoricul Gheorghe Bodea.
În perioada 1965-1989 casele au fost demolate, iar pe teritoriul satului a fost dezvoltat de către un grup de arhitecți nord-coreeni cartierul cu același nume. Blocurile construite aici au reprezentat locuințe funcționale pentru muncitorii de la Combinatul de Utilaj Greu Cluj-Napoca. Pentru popularea sa au fost aduși oameni de la sate din întregul județ. Locuitorii și-au păstrat și acum spiritul rural, în fața blocurilor existând de multe ori bănci de lemn pe care oamenii stau și povestesc sau joacă cărți. În prezent este cel mai populat cartier al municipiului Cluj-Napoca.
duminică, 18 noiembrie 2012
Clujul Nostru
MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA se numeste astfel din 16 octombrie 1974, cand s-au aniversat 1850 de ani de atestare documentara ca municipiu. Numele este rezultatul alaturarii cuvantului latin Cluj (clusa – loc inchis) si Napuca, numele dac al orasului. Prima atestare documentara dateaza din 1275, cu denumirea villa Kluswar.
In sec. al II-lea Claudius Ptolemeu vorbeste in scrierile sale despre unul dintre cele mai importante “orase” ale Daciei preromane, Napuca. Romanii au pastrat numele orasului ca “Napoca”, dupa cucerirea Daciei (105-106). Hadrian a ridicat Clujul la rangul de municipium (118-119) si capitala a Daciei Porolissensis. In timpul domniei lui Aurelius (161-180). Clujul devine colonie.
La mijlocul sec. al III-lea, dupa retragerea romana, populatia a continuat sa traiasca aici, drept marturie stand descoperirile arheologice din Piata Unirii. In secolele ce-au urmat, populatia a rezistat navalirilor ostrogotilor si gepizilor , popoare migratoare care au devastat orasul.
Sec. IX - X – Primele fortificatii de la Cluj-Manastur si Dabaca, parte a voievodatului lui Gelu, au cedat navalirilor ungare, fiind incorporate, impreuna cu alte regiuni ale Transilvaniei, in regatul ungar.
1241 – Navalirea tatara a devastat orasul si i-a distrus fortificatiile. In perioada care a urmat, grupuri de sasi se stabilesc in cetatea Clujului, urme ale unui cimitir al lor gasindu-se recent langa Catedrala “Sf. Mihail”.
9 august 1317 – Regele Carol Robert a semnat actul prin care a ridicat Clujul la rang de oras, stimuland dezvoltarea economica, infiintarea breslelor si cresterea populatiei. Orasul stabileste numeroase legaturi economice cu celelalte Tari Romane si tari europene.
1437 - Rascoala de la Bobalna – taranii clujenii s-au alaturat rasculatilor insa, dupa infrangerea rascoalei, drept represalii, orasului Cluj i-au fost retrase privilegiile dobandite de-a lungul veacurilor, acestea fiindu-i restituite in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara.
1475 - A fost construit Bastionul Croitorilor, ca parte a unui sistem mai amplu de fortificatii. Prosperitatea economica si inflorirea breslelor, consecinte ale privilegiilor economice acordate de Iancu de Hunedoara si fiul sau, Matei Corvin, le-au permis acestora sa se implice in construirea unui sistem de fortificatii mai extins si mai puternic, care se intindea pe o suprafata de 45 hhectare.
1541 - Dupa cucerirea Regatului Ungariei de catre turci, Transilvania devine principat autonom iar Clujul este numit capitala a acestuia. Orasul isi continua dezvoltarea economica si culturala, apare prima tipografie, sunt construite cladiri
moderne, scoli si cea dintai Universitate.
1600 - Mihai Viteazul, realizatorul primei uniri a celor trei principate, este infrant in lupta de la Miraslau. Capitanul marelui voevod roman, Baba Novac, a fost ars pe rug in anul 1601, iar ramasitele lui expuse la intrarea in oras dinspre Turda,
in fata Bastionului Croitorilor, unde a fost ridicata in 1976 o statuie pentru a-i comemora martiriul.
1738-1739 - O mare epidemie de ciuma duce la moartea a mai mult de 10% dintre locuitorii orasului Cluj.
In a doua jumatate a sec. XVII-lea orasul isi pierde autonomia, intrand sub stapanire austriaca, iar situatia economica inregistreaza declin din cauza retragerii privilegiilor acordate orasului.
1790 - Clujul devine capitala Ardealului, intarindu-si autoritatea politica. Tot atunci se construieste prima biserica ortodoxa, in afara zidurilor orasului, urmata de ridicarea unei biserici greco-catolice (in 1803), ca urmare a cresterii numarului romanilor stabiliti in cetate.
1791 - Semnarea Supplex Libellus Valachorum recunoaste existenta natiunii romane.
1848 - La revolutia care a cuprins intregul Impriu Austro-Ungar participa multi romani care au studiat la universitatea care functiona la Cluj.
1892-1894 - Miscarea Memorandista a fost punctual culminant al afirmarii identitatii de neam a romanilor.
Sec. al XIX-lea – Continua dezvoltarea economica a orasului. Se construiesc fabrici si prima cale ferata in anul 1870, care impulsioneaza comertul.
1914-1918 - In timpul primului razboi mondial multi romani transilvaneni au fost obligati sa lupte impotriva fratilor lor romani de dincolo de Carpati, iar cei care au refuzat au fost intemnitati ori au sfarsit executati. Dupa eliberarea Clujului si a intregului Ardeal, la 1 Decembrie 1918 s-a infaptuit Marea Unire.
3 noiembrie 1919 – S-a deschis prima universitate romaneasca la Cluj. Orasul a cunoscut o noua etapa de inflorire in perioada interbelica, cand s-au construit scoli, biserici, muzee, institute si teatre, in cadrul mai larg al dezvoltarii Romaniei Mari.
30 august 1940 – prin Diktatul de la Viena, Romania este fortata sa cedeze o parte a teritoriilor sale, intre care si Clujul. Multe institutii romanesti sunt obligate sa se refugieze in orase din afara teritoriului ocupat.
11 octombrie 1944 – are loc eliberarea Clujului de sub ocupatie germana, intrand in administrare ruseasca.
13 martie 1945 – Teritoriul Transilvaniei care se afla sub control militar rusesc este retrocedat Romaniei.
1 octombrie 1948 - greco-catolicii au fost obligati de catre autoritatile comuniste sa renunte la credinta lor . In scurt timp, au fost interzise celelalte religii, iar bisericile trecute sub o singura administrare. Personalitati care activau in diferite domenii au fost inlaturate sau intemnitate pentru convingerile lor politice sau religioase, iar in munti s-au organizat miscari de rezistenta impotriva expansiunii comunismului.
11 iunie 1948 – A avut loc nationalizarea proprietatilor.
1959 – S-au unificat Universitatile “Babes” si “Bolyai”. In 1974, UBB avea 10 facultati.
1968 - Cluj-Napoca devine resedinta judetului Cluj. In anii urmatori, conform unui program industrial si urbanistic centralizat, s-au construit drumuri, fabrici, scoli si cartiere rezidentiale dominate de blocuri cu apartamente din placi prefabricate. Orasul devine al doilea centru cultural si stiintific al tarii.
Decembrie 21 1989 – a izbucnit si la Cluj revolutia initiata la Timisoara. Unsprezece oameni au murit in Piata Libertatii (actuala Piata a Unirii), alti patru in fata Hotelului Astoria si treiin alte zone ale orasului.
Anii care au urmat au insemnat reinstaurarea democratiei, au adus schimbari substantiale de ordin economic, politic, social si cultural, transformand semnificativ viata orasului Cluj si a locuitorilor acestuia.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)