sâmbătă, 2 martie 2013

Hotel Continental de la extaz la agonie



                                                                                                                                                            
Nemurirea Hotelului Continental s-a dobandit cu ajutorul lui Patrick Fermor in 1986 cu cartea numita "Intre paduri si ape". Autorul care a facut o calatorie pe jos din Hook (Olanda) pana in Constantinopol (Turcia), in calatoria sa a facut o oprire prin Transilvania unde a petrecut cateva zile frumoase in compania unei tinere domnisoare unguroaice.  Patrick Fermor impreuna cu un prieten de al sau au vizitat hotelul New York sau Continentalul de azi, in interiorul hotelului remarcand "somptuosul decor neoroman" in timp ce savurau un cockteil facut de "un drac de barman".


Hotelul care apare in cartea lui Fermor a fost construit sub indrumarea  arhitectului  Lajos Pakey in anul 1894 si fiind construit in stil eclectic. In locul in care a fost ridicat hotelul New York a functionat hotelul National cu un singur etaj si fiind construit in stil clasicist. In perioada postbelica hotelul New York a functionat sub denunirea de Continental. Hotelul are o suprafata totala de 7.200 mp din care 1.800 mp la sol si restul fiind cele 4 nivele, expertii imobiliari afirma ca valoarea totala pe piata ar fi undeva la 14 milioane de euro.


In 2005 hotelul a fost cumparat de catre omul de afaceri Dorel Tamas cu scopul de a fi transformat in mall. Proiectul prevedea ca vechile camere sa fie demolate si reconstruite astfel incat sa intre mai multe  incaperi mici care sa devina viitorele magazine din centrul comercial. Cu 4-5 mii mp mai mici decat cele doua mall-uri din Cluj „Galeriile New York”  trebuiau sa radea importanta comertului in centrul orasului.  La subsol urmand sa fie spatii comerciale, spatii tehnice si centre de depozitare, la parter urmand sa fie spatii comerciale, cafenele si o sala de intrare catre nivelele superioare, astfel ca  la mezanin urmand sa fie doar spatii comerciale iar la primul si al doilea etaj urmand sa fie spatii comerciale si birouri, iar la mansarda spatii comerciale si un club-caffe.


Din pacate pentru cladire si de ce  nu si pentru locuitorii orasului acesta evolutie a hotelului nu a mai avut loc, desi dezvoltatorul a primit toate avizele pentru aceste lucrari. Cladirea a fost scoasa la licitatie in 25.02.2013 cu suma de 5.5 milioane de euro. Se pare ca nici vineri 01.03.2013 nu a fost nici un doritor pe cumpararea imobilului. In caz de neadjudecare nici pe data de 04.03.2013, licitatia urmand sa se amande pentru datele de 08.03.2013, 11.03.2013, 15.03.2013, 18.03.2013, 22.03.2013, 25.03.2013 si 29.03.2013.In cazul in care in dupa cele 7 licitatii nimeni nu cumpara imobilul creditorii se vor intalni sa intruni pentru a renegocia pretul si eventual pentru acceptarea unei scaderi de pret.


Nu cred că această clădire costă 5,5 milioane de euro. Nu cred că ne putem permite să ne aruncăm așa și să scoatem din buzunarul public suma de 5,5 milioane de euro. Propun Consiliului Local să voteze împotriva exercitării dreptului de preempțiune” a declarat Emil Boc.  

                                   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.