marți, 27 noiembrie 2012

Romania si povestile sale



 
     Totul a inceput stand in fata calculatorului  “pescuind” pe net, fel de fel de informatii, brusc si dintr-o data imi trece prin cap “ turnul Teleki”…hmmm,   cum ar fi sa caut ceva informatie? Zis si facut. Ca doar des ajung prin zona luni, adica prin Luna de Jos, comuna Dabaca, judetul Cluj.
Incep cautarile pe net. Scriu simplu pe Google “turnul Teleki”, imi apar apar o tona de site-uri, de aici aflu ca acesta piesa istorica a fost construita in perioda Barocului, mai precis intre anii 1650-1700, de catre familia nobiliara Teleki si fiind terminat de catre Pal Teleki, care a fost filantrop și susținător al lui Francisc Rakoczi II.  Drept “rasplata” pentru sustinera lui Rakoczi, armata imperial distruge cladire. Dupa distrugerea ordonata de imparatul Austriei, au supravietuit doar turnul sudic si partial parcul. Piatra rezultată din demolare a fost folosită în secolul următor, la construirea unui zid lung de circa 700 m, gros de un metru și înalt de 4 m, și a unui nou pavilion neoclasic cu parter, etaj și șarpantă, dispus într-un mic parc. Odată cu venirea guvernării comuniste, această clădirea a fost transformată în sediu de CAP, ca altfel nu se putea, trebuia si ei sa se “infiga” cumva . După 1980 o porțiune de 500 m de zid a fost demolat și piatra valorificată. Actualmente clădirea neoclasică este sediul unui centru de asistență socială și protecție pentru copii.  Se mai păstrează circa 200 m din zid in jurul Spitalului din localitate. Parcul castelului cuprinde arbori cu vârsta de peste 500 ani (stejari, fagi, castani).
Fiind la capitolu insvestigare pe net, ma opresc pentru o clipa si tastez in campul de cautare de la Google Luna de Jos, ca doar sa stim si despre sat, nu numai despre turnul cel victorios.
Aici aflu ca Luna apare in acte inca din seculul al XIV-lea, satul apare in mai multe denumiri , printre care ar fi Lona (1315), Kendi-Lona (1733), Lona (1967), acestea fiind doar o parte din denumiri.
Tot aici, pe magnificul Google aflu ca acesta zona ar fi locuita din cele mai vechi timpuri, chiar din perioada preistorica…raman pentru cateva secunde blocat si ma gandesca ca in satul meu, au locuit oameni preistorici, woow, imi circula prin cap o grama de imagini si imaginatia o ia razna, adica omeni care umblau cu o maciuca pe umar si cautau hrana, se intalneau cu animalul si nu stiu care dintre ei o fi animalul…gata am nevoie de o vodka rece. Acum ma simt mult mai bine. Printre randurile scrise imi sare in ochi ca satul a fost format de colonistii sasi, dupa mare invazie mongola, care i-au dat denumirea de “Lone”, denumire germana ce inseamna “cadou”. Sarcina principală a acestei comunitatii era întretinerea unui punct de semnalizare pe dealul "În vie" în caz de atac al tătarilor. În Evul Mediu, după bătălia de la Mohács, prin refugierea din zona Debretin a unei mari comunităti de maghiari, satul devine sat maghiar, în posesia succesivă a familiilor nobiliare maghiare Thoroczkay, Kenditi Teleki…hmmm Teleki asta, un refugiat care a reusit sa construiasca un “palat” in Luna, Luna de Jos, nu v-a ganditi la altceva.  În anul 1596 principele Sigismund Batory îi dăruiește lui Mihai Viteazul moșia Lona. În perioada 1880-1910 Lona a fost capitala județului Szolnok-Doboka. Deci da…satul asta a fost important in vremea lui si are o incarcare istorica mare, sau poate nu o fi vorba in cele mentionate mai sus despre satul care il cunosc eu si in care am copilarit.

Acestea fiind mentionate,  o sa ma indrept spre sat si o sa incerc sa descopar adevarata identitate a lui si a turnului sau. Nu ne putem lua tot timpul dupa informatiile descoperite pe internet, pot fi inselatoare.

                                                                                                                  To be continued...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.